NOW Kava Kava (60 kap)

NOW Kava Kava (60 kap)
60 veg. kapsula
60
3490 Din


KAVA KAVA - NOW FOODS....

Kava kava (lat. Piper methysticum) je biljka iz porodice bibera i potiče sa južnopacifičkih ostrva. Postoji priča se da ju je otkrio čuveni kapetan Džejms Kuk. U medicinske svrhe se koristi rizom (podzemno stablo biljke), odn. koren. Napici i ekstrakti dobijeni od kava kave koriste se hiljadama godina širom sveta u narodnim i tradicionalnim medicinama, slično kao energetski napici danas. Danas se kava kava uglavnom upotrebljava u obliku dijetetskih suplemenata, često u sinergijskoj kombinaciji sa biljnim ekstraktima srodnog dejstva. Kava kava služi za pojačavanje mentalne aktivnosti, pamćenja i zapažanja, protiv nesanice i za opuštanje od stresa.

Kava kava je prirodni blagi biljni sedativ koji pomaže organizmu da se opusti bez neželjenih dejstava. Za to su zaslužni kava pironi (laktoni), koji čine akivni princip ove biljke. Laktoni utiču na opuštanje mišića celog tela tako da mentalne funkcije ostanu neometene, a mozak smiren, fokusiran i budan. Koren kava kave se sastoji 80% od vode, njegova suva materija je sačinjena pretežno od ugljenih hidrata, najviše skroba (40%), biljnog vlakna oko 20% i malih količina prostih šećera (3%). Koren sadrži i oko 3,5% proteina i minerala. Aktivnih supstanci, derivata pirona, uključujući i kompleksna aktivna jedinjenja laktone, koren može da sadrži od 3 do 20%.

Glavna dejstva kava kave na organizam:

- antianksiozno (protiv nervne napetosti)
- analgetski (protiv bolova)
- antikonvulzivno (sprečavaju istovremeno grčenje grupa mišića)
- relaksaciono (podstiču relaksaciju mišića)


Neke studije pokazuju da kava kava direktno utiče na funkcionisanje limbičkog sistema u mozgu, za koji se smatra da ima najveći uticaj na emocije. Studije koje izučavaju dejstvo kava kave većinom su sprovođene u Evropi, najviše u Nemačkoj, izvode generalni zaključak da ekstrakt kava kave olakšava stanje anksioznosti i druge emocionalne probleme vezane za stres, bez negativnih sporednih efekata.

Stanja u kojima kava kava može da bude od pomoći:

- anksioznost, loše raspoloženje, depresivna stanja i stres
- napetost, nervoza
- nesanica
- simptomi menopauze (valunzi)
- glavobolje


SASTAV PO SERVIRANJU (1 kap):

Kava Kava Extract (Piper methysticum) (Root)
(Standardized to contain min 30% Kavalactones)
250mg


PAKOVANJE: 60 kapsula.

NAPOMENA: Ako se uzima u preporučenim dozama, jedini poznati neželjeni efekat su blage gastrointestinalne tegobe, koje se retko javljaju. Dugotrajna upotreba može da dovede do žute obojenosti kože. Ako se ovo desi, treba prekinuti primenu i napraviti pauzu u uzimanju suplementa. Ne preporučuje se trudnicama i ženama koje doje. Ne treba da se uzima istovremeno sa supstancama koje utiču na centralni nervni sistem, kao što su: alkohol, antidepresivi i antipsihotički lekovi, kao ni ako je prisutno neko oboljenje jetre.

UPOTREBA: Jedna kapsula 1-2 puta dnevno. Ne uzimati u kontinuitetu duže od 4 nedelje.
"X SPORT" S.Z.T.U.R I TERETANA, Branimira Ćosića 11, Novi Sad | MB: 56419101 | PIB: 103278319