Aminokiseline su organske smeše iz kojih se grade proteini. Idealne su za dopunu ishrani sportista, koji žele da u peroidu teških i napornih treninga sačuvaju već stečenu čistu mišicnu masu a ujedno i poboljšavaju i absorbciju proteina unetih iz klasične hrane i samim tim pojačavaju anabolne procese u organizmu.
Proteini su građeni od lanaca aminokiselina. U prirodi se nalazi 20-25 aminokiselina, a u molekulu proteina 200 aminokiselina, što znači da se lanci aminokiselina ponavljaju više puta. Kada se aminokiseline nalaze samostalno u krvi zovemo ih slobodne aminokiseline. Dve spojene aminokiseline zovu se dipeptidi; tri -tripeptidi; više aminokiselina (50-100)-polipeptidi. Više polipeptida čine proteine. Oni se razlikuju po broju aminokiselina, obliku molekula i frekvenciji javljanja.
Aminokiseline su osnovni gradivni elementi proteina.Vrednost proteina koji se nalaze u namirnicama biljnog i životinjskog porekla procenjuje se na osnovu aminokiselinskog sastava.
Aminokiseline koje se sintetišu u organizmu nazivaju se neesencijalne, dok se aminokiseline koje naš organizam nije u mogućnosti da sintetiše nazivaju esencijalne aminokiseline i stoga ih je neophodno unositi putem ishrane.