Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: LEDJA KAO KRILA “747-ce”  (Pročitano 7265 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
MV
Clan
Bilder
*
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: Avgust 24, 2008, 05:34:51 pm »

Prolaze godine…sve to vreme gledam mnoge ljude koji ulaze u Gym. Jedna “sorta” ima posebno mesto u opste nastupajucem proseku. Njih interesuju samo “fancy” misicne grupe i njih samo treniraju. Verujem da pogadjate koje su to grupe? Upravo to, grudi i ruke. Ponekad neki od njih nas iznenadi sa ramenima, no najcesce to su grudi i ruke. Znate dobro te “tipove”. Ja sam ih se nagledao na pretek…pitam se ima li tome kraja?!

Jednom je Anstajn rekao: “Samo dve stvari na svetu su beskonacne…” pogadjate vec koje.

Uglavnom nose trenerice, prokleto je vruce dok se vezba, svaki deo tela bori se za malo hlada  – nema sanse sorc je nemoguca misija – ne pristajem! Ako uspete da ih vidite bez “obaveznog”  odevnog predmeta i krisom bacite pogled na noge ovih momaka u svalcionici dok se presvlace videcete nesto sto u zargonu zovemo “pilece nozice”. Po pravilu ramena su savijena na napred? Ovo je zato sto ne vezbaju podjednako sve svoje misicne partije. Sasvim pogresan stav u glavi rezultira jos gorim stavom tela u celini. Upss, celina ne postoji kod ovim ljudi oni vide samo u fragmentima, dobro ako to tako treba znaci li da automobil moze da ide i samo sa svojm prednjom polovinom, treba li da gradimo kuce samo do pola bez temelja ili krova, hmm…danas pricamo na temu LEDJA.

Mocne grudi i ruke, benc pres 100kg i vise medjutim u vezbi veslanje dvorucno u pretklonu jedva ponavljanje ili dva –pateticno. Verovali ili ne ako zatrenutak dozvolite otkricu vam jednu veliku tajnu: “Pocnite trenirati ledja redovno i vase grudi i ruke postace jace nego ikada ranije!”
Ledja kao osnovna misicna grupa na telu predstavljaju oslonac u radu svih ostalih misicnih grupa. Nemam nista protiv velikih grudi i ruku, naprotiv no pitam vas sta kada treba nesto tesko podici sa zemlje? Znaci li da treba da se “podvucem” pod teret i potisnem ga grudima. Moze i tako, no meni to izgleda prilicno tupavo. Ukoliko redovnim treningom uspete izgraditi velika i mocna ledja istovremeno postajete veca i snaznija osoba u celini. Sve vase msicne partije, posebno one suplementarne-dopunske, pocinju se znacajno uvecavati i jacati bez obzira sta je bio  vas prvobitni cilj,  “do it!”

Strpljenje, doslednost, postojanost krase prave sampione. Sampioni nisu samo oni koji primaju pehare za svoja prva mesta, vec i svi vi koji svakodnevno strpljivo istrajavate postojano u svom naumu da dosegnete zacrtane ciljeve. Ako nesto zelis od zivota ne ocekuj da ti se daje, napadni i osvoji! Vrh koji za danas imamo osvojiti jeste TRENING LEDJA.

Da bi ste stvorili solidnu osnovu za razvoj velikih i mocnnih ledja morate startovati sa osnovnim- bazicnim vezbamao kao sto su: MRTVA DIZANJA, ZGIBOVI i VESLANJA. Ovo su tri osnovna pokreta koja ce vam pomoci da poplocate vasa ledja masivnim slojevima muskulature.

MRTVO DIZANJE u osnovi je pokret koji “pogadja”: celokupna ledja, trapezijuse, bicepse, zadnju lozu, kvadricepse, listove, gluteuse, podlaktice i sve ostalo izmedju ovog pobrojanog. Nije neobicno da u veci modernih fintes centara necete videti nikoga da izvodi ovu vezbu. Takodje nije neobicno da je ona na listi “zabranjenih vezbi”. Jednim delom je to zbog tehnike kojom se izvodi ova vezba i ni malo simpaticnog izraza lica onoga koji je izvodi a jednim delom mozda iz razloga sto veci deo posetilaca vezbaonica radije voli da ugodno sedi u masinama pri tome lepo je obucena i ujedno razgleda okolo. Za njih izvodjenje ove vezbe ne dolazi u obzir kako je to neprihvatljiva manifestacija telesnog izraza neprimerena njihovim spoljasnjim vrednostima.
Lice vam se crveni dok krv navire u talasima i preti da vam glava eksplodira od pritiska. Oci su iskolacene, usne stisnute, telo je u grcu. Urlik olaksanja pomesan sa treskom tegova dok zavrsavte i poslednje ponavljanje uliva strahopostovanje, divljenje i gadjenje veceg dela populacije u sali, niko vam to nece reci u lice ali budite sigurni da ste sada manje omiljeni – “welcome to club” sada ste konacno pravi vezbac od sada ocekujte nemoguce!

Na redu su latisimusi, rasirite ih kao krila boinga, nema bolje vezbe za to do ZGIBOVA. Predlazem da radite obe vezrzije ove vezbe. Ispred do brade i iza glave obe sirokim hvatom. Kada koristite sirok hvat akcent vezbe prenosite na spoljnje delove ove velike misicne partije, nesto poput pomenutih avionskih krila, jedino tako dodacete toliko nuznu sirinu ledjima, nema drugog, nema boljeg nacina!
Jos jedan dobar nacin da se izvede ovaj pokret je promena hvata na tzv. pothvat koji u tom slucaju takodje pogadja latisimuse ali ovoga puta vise u donjem delu i srednjoj sekciji misica ledja.

“Tata-mata” svih vezbi za ledja je svakako VESLANJE DVORUCNO U PRETKLONU . Postoji veliki broj varijacija ove vezbe i svaka je odlicna za vasa ledja. U osnovi bez obzira na pomenute varijacije svi izvedeni pokreti su isti. Ukoliko zelite cvrsta i masivna ledja ovo je nezaobilazna vezba. Teska veslanja omogucice vam da stignete do cilja. Oba hvata, regularan i obrnuti hvat, “rade” podjednako dobro. Drzite ledja pravim i nagnutim napred paralelno sa podom ovaj polozaj obezbedice pravilnu stimulaciju ledjne muskulature. Imate problem da se zadrzite u ovom polozaju? Noge vas ne drze? E da, rekoh vam ja da trebate trenirati noge ili jos uvek mislite da to nije vazno…

Pre nego vam dam neke od konkretnih predloga za dizajnirane soptvenog programa treninga ne zaboravite na jos neke od vezbi: Lat vucenje usko, “pullovers” bucicom, jednorucno povlacenje sajle u pretklonu. Ovu su jos neke iz arsenala mojih omiljenih. Bez obzira na sve pomenuto vas trening ne treba da bude komplikovan. Vrlo jednostavno “kartko i slatko” kao u primerima:

LEDJA/ T1

-Zgibovi (sa opterecenjm) 4/6-12
-Veslanje dvorucno u pretklonu 4/6-12
-Mrtvo dizanje 4/6-12
-“Pullovers” bucicom 4/6-12

LEDJA/ T2
-Mrtvo dizanje 4/6-12
-Zgibovi (obrnuti hvat) 4/6-12
-Veslanje dvorucno u pretklonu (obrnuti hvat) 4/6-12
-Vucenje lat masina (uski paralelan hvat) 4/6-12

LEDJA/ T3

-Zgibovi iza glave 4/6-12
-Vertikalno veslanje na masini 4/6-12
-Jednorucno veslanje sajle 4/6-12
-“Pullovers” bucicom 4/6-12

JOS MALO TEORIJE PRE POCETKA VEZBANJA…

Osnovni kriterijumi koji obelezavaju dobro razvijenu regiju misica ledja baziraju se na SIRINI i GUSTINI muskulature. U pokusaju da razvijete maksimalno siroka i nista manje gusta i duboka separacijom ledja vrlo brzo shvatate koliko je to tesko. Oba aspekta traze potpuno razlicit pristup. Razresenje ovog problema dolazi pre svega kroz razlicitu prirodu biomehanickog pokreta potrebnog da se realizuje i jedna i druga dimenzija.

SIRINA LATISIMUSA moze biti uvecana kroz tri vezbe unutar iste grupe pokreta: ZGIBOVI, LAT VUCENJA i “PULLOVERS”. Zajednicko za sve ove pokrete je da snazno pogadjaju regiju latisimusa a cilj svake od vezbi je da kontrahujete misic u odnosu na radno opterecenje.

ZGIBOVI su jedna od retkih osnovnih vezbi u kojoj koristite samo opterecnje sopstveng tela. Bez obzira na ovu cinjenicu rezultati koje dobijate redovnom upotrebom ove vezbe su neverovatni na planu sirine latisimusa. Sirina hvata moze da varira od extremno sirokog, u sirini ramena, neutralnog, uskog do obrnutog hvata. Izvodjenje zgobova u pravilnoj formi jedni je garant efikasnosti ove vezbe te je vas zadatak da ovom detalju posvetite maskimalnu paznju u protivnom vezba LAT VUCENJE treba da bude vas izbor.

LAT VUCENJE je vezba za koju se moze reci da je verzija zgibova ali u masini. Opterecenje koje cete koristi je uvek po pravilu manje od telesne tezine u protivnom treba da predjete na zgibove. U sustini ovog pokreta je maksimalna kontrakcija i izolacija latisimusa. Ideja je da trenirate svoje latisimuse ne svoj ego zato koristite razumnu tezinu.

“PULLOVERS” vezba koja prilicno lepo dopunjuje regiju latisimusa iako delom utice i na razvoj grudi. Vezba ima nekoliko svojih varijacija a najcesce se izvodi bucicom lezeci poprecno na klupi. Postoji verzija sa dvorucnim tegom kao i varijacija sa povlacenjem sajle. U bolje opremeljenim vezbaonicama masine koje podrzavaju ovaj pokret su odlican izbor kako na najbolji moguci nacin izoloju reguju latisimusa.

GUSTINA ledjne muskulature sa velikim i jasnim linijama separacije, velikom masivnoscu rezultat je samo brutalno teskog i intezivnog treninga za ledja u cijem centru dogadjanja se nalaze pokreti VESLANJA.Najbolji nacin da se sagleda ova dimeznija tela je pogled sa profila.
U slucaju da u vasem trenigu za ledja preovladjuju pokreti kao sto su zgibovi i vucenja ona vam nece imati onu potrebnu herkulevsku dimenziju i izgledace siroka i prazna. Da se to ne bi desilo vreme je da pocnete ozbiljno trenirati ledja.

Vezba 1: VESLANJE U PRETKLONU DVORUCNO
Ovo je vezba tipa “kamen-temeljac” u bodi bildingu i prkaticno nezaobilazna. Bilo koja varijacija bice dobar nacin da se zapocne na gradjenu solidnih i masivnih ledja

Vezba 2: VESLANJE BUCICOM
Jos jedna verzija veslanja koja u bimehanickom smislu ima isti pokret kao i prethodna sa jednnom bitnom razlikom a to je mogucnost unilateralnog rada. Na ovaj nacin moguce je ostvariti maksimalnu izolaciju podjednako leve i desne strane ledja koja delom moze biti narusena teskim osnovnim pokretima kroz prvu vezbu.

Vezba 3: VESLANJE LAT DONJE SAJLE
Naglask je na maksimalnoj kontrakciji ledjne muskulature u srednjem i donjem delu ledja. Ovo je najvecim delom moguce kroz upotrebu principa kontinuirane tenzije koja se najlakse manifestuje upravo kroz primenu sajli prilikom prenosa tezine.

Vezba 4: MRTVO DIZANJE

Najvaznije da tokom citavog pokreta ledja drzite pravo! Izbegavajte izvodjenje naglih pokreta i ponavljanja radite sporo. Najcesca greska lezi u cinjenici da vezbaci ovu vezbu zele izvoditi eksplozivno i sa prevelikom tezinom koju ne mogu kontrolisati. Jos jednom, vezbajte svoja ledja ne svoj ego. Budite najpametniji u teretani ne najajci.

I tako zavrsava se jos jedan prljav i tezak dan u teretani. Izlazite zadovljni i srecni jer dobro ste vezbali. U slucaju da vas zanima kako to ja radim procitajte u txt pod naslovom: “Ledja na ledja -  moje licno iskustvo” 

Avgust 2008

txt:MikiVELIKI     
« Poslednja izmena: Avgust 24, 2008, 05:45:24 pm MIKI VELIKI » Prijavi uredniku   Sačuvana
[_p@t@k_]
XSPORT hronicar
*
Van mreže Van mreže

kad porastem, SVI cete hteti da budete kao JA! :D

« Odgovor #1 poslato: Avgust 24, 2008, 05:44:09 pm »

moze samo malo pojasnjenje za "PULLOVERS"???
ja znam za pullover, ali to je za grudi...

inace, svaka cast za tekst!!!
mnogima ce pomoci!
 -yes-
Prijavi uredniku   Sačuvana

Everybody wanna be a bodybuilder, but don't nobody wanna lift no heavy-ass weight!!!
MV
Clan
Bilder
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Avgust 24, 2008, 05:47:48 pm »

mnogima ce pomoci!
 -yes-

"Pullovers" je je isto sto i pullover, znaci vezba koja moze da bude koriscena podjednako i za grudi i za ledja. Razlika u tehnici izvodjenja je ono sto je opredeljuje vise u pravcu latisimusa ili grudi a o tome kada se vratim sa treninga, pozdrav!
gio
Vezbac
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Avgust 24, 2008, 06:00:32 pm »

Dobro si preveo ovo iz Animal Ownera  ;) samo me zanima shto u te 4 vezhbe nisi stavio zgibove? po meni su zgibovi keva u odnosu na lat... pozdrav!
Taurus
V.I.P
XSPORT hronicar
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Avgust 24, 2008, 07:11:43 pm »

Ja imam pitanje u vezi veslanja.. Naime ja izvodim vezbu veslanja na T sipci,i ona zna dosta dobro da me pogodi,radio sam i veslanje bucicama ali mi je ta vezba DEFINITIVNO vise pogadjala desnu stranu ledja iako sam uvek otpocinjao levom stranom,jednostavno nikada nisam uspeo da napravim tako dobre pokrete kao sa desnom rukom,tako da sam odustao od te vezbe kako ne bi doslo do nejednakosti u razvoju ledja.. Veslanje uskim hvatom na donjem koturu lat masine mi takodje ne odgovara,ali smatram da je to u principu isto kao i T sipka,isti hvat samo me mnogo bolje  udara..

Za veslanje u pretklonu sam slusao,ali u ovoj teretani nisam nikoga video da to radi,generalno ledja retko ko uopste i radi,i kada rade sve se zasniva na lat masini,mrtvo dizanje apsolutno nikada nisam video da neko radi,nikad nikad a teretanu posecujem vec pola godine.. Dakle da li je veslanje T sipkom zamena sa veslanje u pretklonu ili treba raditi i jedno i drugo ili kako?
I G O R
Administrator
XSPORT hronicar
*
Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: Avgust 24, 2008, 09:56:43 pm »

Može da veslanje T šipkom zameni voručno veslanje ali je još bolje kombinovati tj menjati...

I G O R
Administrator
XSPORT hronicar
*
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6 poslato: Avgust 24, 2008, 10:47:50 pm »

Dobro si preveo ovo iz Animal Ownera  ;) samo me zanima shto u te 4 vezhbe nisi stavio zgibove? po meni su zgibovi keva u odnosu na lat... pozdrav!

"LAT VUCENJE je vezba za koju se moze reci da je verzija zgibova ali u masini. Opterecenje koje cete koristi je uvek po pravilu manje od telesne tezine u protivnom treba da predjete na zgibove. U sustini ovog pokreta je maksimalna kontrakcija i izolacija latisimusa. Ideja je da trenirate svoje latisimuse ne svoj ego zato koristite razumnu tezinu."

Ovo je deo Mikijevog teksta koji je po meni "odgovor" na tvoju konstataciju da su zgibovi keva u odnosu na lat...

ksenija dundjerski
Lady
Bilder
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

you are your own limit

« Odgovor #7 poslato: Avgust 24, 2008, 10:50:20 pm »

pullover kada radim pogadjam isljučivo latisimuse,verovato zato što trening za grudi kod zena nije primaran,mada je nezaobilazan... ;)
gio
Vezbac
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Avgust 24, 2008, 10:55:49 pm »

@Igor ma sve ja to znam... nego iskreno pre cu uvek i 5 zgibova uraditi nego lat,nekako me vishe pogodi... mada opet sigurno nekome lat vishe odgovara i bolje ga pogadja... pozz
Taurus
V.I.P
XSPORT hronicar
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Avgust 24, 2008, 10:58:59 pm »

@Igor lepo receno,i naravno Mikijevo objasnjenje.. A sta je za onim vezbama na lat masini tipa podhvat u sirini ramena,ili pa onaj trougao na gornjem koturu lata?

@Gio ja npr. uradim u prvoj seriji 8-9 zgiba,u drugoj mislim jedva 5 a u trecoj ni 5 ne uspem,i kada zavrsim imam vrlu malu pumpu,a lat kada zavrsim 5 serija,od 2 serije zagrevanja,pa do maximuma i da mi je to prva vezba bas osetim kako mi pucaju latismusi,onda kada radim veslanje posle zgibova gotovu nikad ne pogodim kako treba,a posle lat masine uvek odradim super,i na kraju kada radim zgibove posle za 3 i 4 vezbu nemam ni malo snage,a kada radim prvo lat i te poslednje vezbe izguram skroooz fino!

Mislim svestan sam da tu nema logike,ali..
Mika
V.I.P
XSPORT hronicar
*
Van mreže Van mreže

PERSONALNI TRENER

« Odgovor #10 poslato: Avgust 25, 2008, 09:27:15 am »

U pocetku osnovna vezba za ledja mi je bio donji kotur i veslanje sa sipkom,kasnije mrtvo dizanje i vratilo a lat masinu tj gornji kotur radim iskljucivo na kraju treninga i to cisto reda radi,a pulover istina pogadja ledja mada ga ja uvek radim kad radim grudi

MV
Clan
Bilder
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Avgust 25, 2008, 09:19:22 pm »

mnogima ce pomoci!
 -yes-

Dakle pulover...

Izaberi jednu od vecih bucica i lezi poprecno oslonjen ledjima preko klupe. Bucicu drzi cvrsto sa obe ruke oslonivsi dlanove iznutra na ploce. Ruke su extenzirane iznad glave i blago savijene u laktovima, lagano otvorene na spolja kako bi sto vise atakovao na latisimuse.
Bez obzira na pocetnu poziciju nemoguce je izbeci osecaj zatezanja u regiji pektoralisa iako je ono vece u regiji seratusa a najvece u regiji latisimusa. Spustaj teg u luku iza glave drzeci laktove savijenim pod istim uglom kao i na pocetku pokreta, sve vreme putanje, kao i otvorenim ka spolja.
Spustaj bucicu na dole sve dok ne osetis kompletno istezanje u latisimusima a zatim bucicu snagom ovog misica povuci na gore takodje u luku ne menjajuci ugao u laktovima. Ovo je cesta gresaka koja se vidja a kako se u tom slucaju veci deo opterecenja prenosi na tricepse nije prihvatljiva.

I sad najvazniji deo,u slucaju da ti je zelja da primarno gadjas latisimuse ( tako sam razumeo tvoje pitanje) bucicu dovedi kontrakcijom na gore samo do tacke kada ti ona ulazi u vidno polje i tu stani a zatim kreni u novo istezanje i tako naizmenicno. Ovo je tacka od koje ako nastavis dallje u pokret ka grudima veci deo opterecenja biva prenesen na grudi. Za tebe to bi bilo nepotrebno trosenje snage.

MV
Clan
Bilder
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Avgust 25, 2008, 09:29:17 pm »

Pozdrav,

pomalo ne razumem tvoju primedbu u vezi zgibova?!
Ako pazljivije iscitas txt videces da su zgibovi pomenuti svuda kao jedna od obaveznih vezbi a da je jedino u situaciji kada se radi o vezbacima koji ne mogu savladati ovu vezbu u pravilnoj formi preporucujem da je "zamene" sa lat vucenjem!?

Kao islustraciju za to dajem ti par citata iz pomenutog teksta:

"Da bi ste stvorili solidnu osnovu za razvoj velikih i mocnnih ledja morate startovati sa osnovnim- bazicnim vezbamao kao sto su: MRTVA DIZANJA, ZGIBOVI i VESLANJA. "

"Na redu su latisimusi, rasirite ih kao krila boinga, nema bolje vezbe za to doZGIBOVA. Predlazem da radite obe verzije ..."

"LEDJA/ T1

-Zgibovi (sa opterecenjm) 4/6-12"

"LEDJA/ T2
-Mrtvo dizanje 4/6-12
-Zgibovi (obrnuti hvat) 4/6-12"

"SIRINA LATISIMUSA moze biti uvecana kroz tri vezbe unutar iste grupe pokreta: ZGIBOVI, LAT VUCENJA i “PULLOVERS”."

itd...

OK?

NO,ako si mislio na poslednjui pasus celinu koja tematski obradjuje pojam gustine ledjne muskulature i u kome se pominju 4 vezbe u formi veslanja tu zgibovima svakako nije mesto, zar ne?

« Poslednja izmena: Avgust 25, 2008, 09:36:27 pm MIKI VELIKI » Prijavi uredniku   Sačuvana
[_p@t@k_]
XSPORT hronicar
*
Van mreže Van mreže

kad porastem, SVI cete hteti da budete kao JA! :D

« Odgovor #13 poslato: Avgust 25, 2008, 09:36:08 pm »

mnogima ce pomoci!
 -yes-

Dakle pulover...

Izaberi jednu od vecih bucica i lezi poprecno oslonjen ledjima preko klupe. Bucicu drzi cvrsto sa obe ruke oslonivsi dlanove iznutra na ploce. Ruke su extenzirane iznad glave i blago savijene u laktovima, lagano otvorene na spolja kako bi sto vise atakovao na latisimuse.
Bez obzira na pocetnu poziciju nemoguce je izbeci osecaj zatezanja u regiji pektoralisa iako je ono vece u regiji seratusa a najvece u regiji latisimusa. Spustaj teg u luku iza glave drzeci laktove savijenim pod istim uglom kao i na pocetku pokreta, sve vreme putanje, kao i otvorenim ka spolja.
Spustaj bucicu na dole sve dok ne osetis kompletno istezanje u latisimusima a zatim bucicu snagom ovog misica povuci na gore takodje u luku ne menjajuci ugao u laktovima. Ovo je cesta gresaka koja se vidja a kako se u tom slucaju veci deo opterecenja prenosi na tricepse nije prihvatljiva.

I sad najvazniji deo,u slucaju da ti je zelja da primarno gadjas latisimuse ( tako sam razumeo tvoje pitanje) bucicu dovedi kontrakcijom na gore samo do tacke kada ti ona ulazi u vidno polje i tu stani a zatim kreni u novo istezanje i tako naizmenicno. Ovo je tacka od koje ako nastavis dallje u pokret ka grudima veci deo opterecenja biva prenesen na grudi. Za tebe to bi bilo nepotrebno trosenje snage.

HVALA!!!  -yes-
extra objasnjeno!
bas sutra treba da radim ledja, pa cu onda ovo da isprobam...

Everybody wanna be a bodybuilder, but don't nobody wanna lift no heavy-ass weight!!!
MV
Clan
Bilder
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Avgust 25, 2008, 10:38:17 pm »

Ja imam pitanje u vezi veslanja.. Naime ja izvodim vezbu veslanja na T sipci,i ona zna dosta dobro da me pogodi,radio sam i veslanje bucicama ali mi je ta vezba DEFINITIVNO vise pogadjala desnu stranu ledja iako sam uvek otpocinjao levom stranom,jednostavno nikada nisam uspeo da napravim tako dobre pokrete kao sa desnom rukom,tako da sam odustao od te vezbe kako ne bi doslo do nejednakosti u razvoju ledja.. Veslanje uskim hvatom na donjem koturu lat masine mi takodje ne odgovara,ali smatram da je to u principu isto kao i T sipka,isti hvat samo me mnogo bolje  udara..

Za veslanje u pretklonu sam slusao,ali u ovoj teretani nisam nikoga video da to radi,generalno ledja retko ko uopste i radi,i kada rade sve se zasniva na lat masini,mrtvo dizanje apsolutno nikada nisam video da neko radi,nikad nikad a teretanu posecujem vec pola godine.. Dakle da li je veslanje T sipkom zamena sa veslanje u pretklonu ili treba raditi i jedno i drugo ili kako?

"T-sipka" nikako nije zamena za veslanje u pretklonu. Ove dve vezbe se izvrsno dopunjuju i po mogucstvu ih treba raditi redovno...
MV
Clan
Bilder
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Avgust 25, 2008, 10:54:21 pm »

@Igor lepo receno,i naravno Mikijevo objasnjenje.. A sta je za onim vezbama na lat masini tipa podhvat u sirini ramena,ili pa onaj trougao na gornjem koturu lata?

@Gio ja npr. uradim u prvoj seriji 8-9 zgiba,u drugoj mislim jedva 5 a u trecoj ni 5 ne uspem,i kada zavrsim imam vrlu malu pumpu,a lat kada zavrsim 5 serija,od 2 serije zagrevanja,pa do maximuma i da mi je to prva vezba bas osetim kako mi pucaju latismusi,onda kada radim veslanje posle zgibova gotovu nikad ne pogodim kako treba,a posle lat masine uvek odradim super,i na kraju kada radim zgibove posle za 3 i 4 vezbu nemam ni malo snage,a kada radim prvo lat i te poslednje vezbe izguram skroooz fino!

Mislim svestan sam da tu nema logike,ali..

Kao sto rekoh lat vucenje je "masinska" verzija zgibova i u tom smislu "lat vucenje ispred obrnutim hvatom u sirini ramena" je pandam zgibovima ispred glave podhvatom ili obrnutim hvatom, OK?!

Vezba, citiram: "trougao na gornjem koturu lata..." je pandam vezbi na vratilu a zove se "zgibovi paralelnim-neutralnim hvatom".

Citat iz mog txt-a: "Sirina hvata moze da varira od extremno sirokog, u sirini ramena, neutralnog, uskog do obrnutog hvata." Sve ovo pomenuto moze se primeniti i na lat masinu. Racunam da se sada u potpunosti razumemo!

Sto se tice zgibova moje vidjenje te vezbe je takvo da ako klijent ne moze da ih radi u trazenoj fromi pokreta nikada ne insistiram na njima. U tom slucaju lat masina se koristi sve do momenta dok on ne ojaca dovoljno kako bi je mogao raditi na pravilan nacin. U kontekstu izrecenog nick Taurus treba da radi lat vucenja sve dok ne bude spreman za zgibove. Prelazna faza moze da bude ispoljena u verziji treninga gde treba raditi odmah na pocetku zgibove u serijama do otkaza primenjujuci sto striktniju formu izvodjenja pokreta a zatim kao drugu vezbu u programu treba uvrstiti lat vucenja kako bi se povratila nervno-misicna kontrola nad latisimusima delimicno narusena "sirovim" pokretima na vratilu.

Ovo moze ujdeno biti predlog za jos jedan tip treninga koji mozete sprovoditi (izmedju ostalog i sam ga cesto koristim) gde zapocinjete vezbanje sa 3-4 serije zgibova radeci ih do otkaza (obicno je to manji broj ponavljanja) a zatim latisimuse "doradjujete" kroz drugu vezbu na programu - lat vucenje ispred za koju izvodite visok broj ponavljanja, do 15.
Na ovaj nacin zaokruzicete pricu o latisimusima kroz zdruzeno dejstvo zgibova i lat vucenja.

« Poslednja izmena: Avgust 25, 2008, 11:07:40 pm MIKI VELIKI » Prijavi uredniku   Sačuvana
Taurus
V.I.P
XSPORT hronicar
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Avgust 25, 2008, 10:57:13 pm »

De je onda definitivno znak da od sledeceg treninga treba skroz da promenim nacin treniranja.. Najbitnije da krenem da radim mrtvo dizanje pa makar sa ''smesnim'' tezinama dok se ne uhodam,a i da ubacim i veslanje u pretklonu..

Da li je ok ovakav izgled treninga:

3-4 serije zgibova ili 5 serija lat masina
4 serije veslanje u pretklonu
3 serije veslanje T-sipkom
4 serije  mrtvo dizanje

Takodje imam pitanje posto sam slusao neke price,da li je ok da radim mrtvo dizanje imajuci u vidu da sam visok 186 i da sam kao klinac imao povredu,tako da sada sa vremena na vreme osecam bol u donjem delu ledja?
Taurus
V.I.P
XSPORT hronicar
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Avgust 25, 2008, 11:01:55 pm »

E hvala na objasnjenju,sada kada sam malo mucnuo glavom provalio sam da ste skroz u pravu sto se onih hvatova na lat masini tice..

Jedno pitanje,meni vucenje ispred glave na latu nikako ne odgovara,mnogo se bolje osecam kada radim iza glave,mnogo je bolja pumpa i nekako manje naprezanje,a znam da ljudi obicno pricaju kako im mnogo vise prija vucenje ispred glave.. Mozda je i to razlog zasto mi ni zgibovi ne uspevaju bas najbolje?

A svakako cu probati u jednom od narednih treninga da uradim zgibove pa lat pa dva veslanja!
MV
Clan
Bilder
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Avgust 25, 2008, 11:25:20 pm »

E hvala na objasnjenju,sada kada sam malo mucnuo glavom provalio sam da ste skroz u pravu sto se onih hvatova na lat masini tice..

Jedno pitanje,meni vucenje ispred glave na latu nikako ne odgovara,mnogo se bolje osecam kada radim iza glave,mnogo je bolja pumpa i nekako manje naprezanje,a znam da ljudi obicno pricaju kako im mnogo vise prija vucenje ispred glave.. Mozda je i to razlog zasto mi ni zgibovi ne uspevaju bas najbolje?

A svakako cu probati u jednom od narednih treninga da uradim zgibove pa lat pa dva veslanja!

Rec "prija" je vrlo neprecizan i proizvoljan nacin da se objasni struktura biomehanickog pokreta vucenja iza i ispred glave. Vazno je da razumes da obe vezbe imaju svoje mesto u programu za ledja. Prva primarno pogadja gornji deo latisimusa kao i regiju koja se spaja sa trapezijusima delom i trapeze dok vucenje ispred glave vise angazuje latisimuse u celini i u sredisnjoj regiji. Povlacenjem lat masine ispred obrnutim hvatom moguce je ovu regiju "pogoditi" i u oblasti donjeg dela latisimusa blize lumbalnoj celini.Upotrebom razlicitih hvatova upotpunjujes arsenal svojih vezbi a kao rezultat toga ledja dobijaju sve vise detalja i izgledaju sve bolje.

sto se tice tvoje opaske da ti zgibovi ne idu jer ti ne ide ni vucenje ispred dok vucenje iza vise prija, mozda da onda probas zgibove iza glave u stilu Svarcenegera koji ih je tako najvecim delom i radio. Ocito da nije problem u tome naprosto zgibove nije ni malo lako raditi...

Taurus
V.I.P
XSPORT hronicar
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Avgust 25, 2008, 11:29:56 pm »

Istini istina,pogotovu imajuci u vidu da se ja nikada istinski ne zagrejem.. To sam primetio da mi je mana i kada radim potiske,naime vozim bicikl nekih ''kilometar i po'' dok ne krenem da se znojim,onda imam dve serije zagrevanja ali to definitivno nije dovoljno,nekako sam jos uvek hladan i smoren,i onda glavnu vezbu ne uradim onako kako to zelim,a sledece vezbe koje su manje bitne uradim dosta bolje..
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: