Zato što je 400m, između ostalog, i taktička disciplina i ne trči se cela deonica "pod punim gasom"...
Uostalom, pošto verovatno misliš da lupetam, evo citata (zaključak na kraju oblasti koja se bavi treningom na 400m) izvučenog iz "USA track and field coaching manual"...
"The coach must become more than just a trainer by becoming personally involved in the race strategy of the 400-meter runners. Time the different segments of workout runs as well as competitive races. Let the runners know beforehand what you expect their 200-meter split, or even 300-meter split, to be so that you and they know what kind of pace they are keeping. Oftentimes, the race will dictate what pace the runners will have to carry to be competitive, but this is no excuse for not having them mentally ready to perform at a certain level. If they know they have been through different checkpoints at a certain time in practice, they will not have a fear of doing this in actual competition."
Sad malo jasnije?!
Vidim ja ovde se zakuvalo u svetu atletike a mene nema. :) Evo i ja cu izneti svoj stav o sprintu!
Prvo i osnovno treba znati da se sprinterske discipline ne mogu poistovetiti. Sto znaci ne mozes biti dobar u svakoj. Onaj ko trci dobro trci 400 moze ici dobro i 200 ali ne i 100m. Ako si dobar 100 metras ne znaci da ces biti dobar i na 200 osim ako nisi Bolt :).
E a zasto sada tu dolazimo do pitanja taktike, dakle ona postoji ali, na koji nacin, kada je 400m u pitanju, sama trka ima vise faza, recimo prvih 60-80 metara (prva krivina), je ubrzanje, od 80 do 200m trkac se trudi da postignutu brzinu odrzi, ulaskom u drugu krivinu, skracuje se korak i povecava frekvencija, kako brzina ne bi pala, ili da bi sto manje pala, i na kraju ono gde se odvajaju dobri od najboljih, jeste onih poslednjih 50m (borba za zivot), tu dolazi do izrazaja i snaga i izdrzljivost, i mentalna snaga itd... Jednostavno je kada se nadjes u bloku u trci za 400m bitno je samo da pronadjes dobar ritam nakon ubrzanja, najbolji 400 metrasi su bili oni koji nisu imali veliku razliku izmedju prvih 200m i drugih 200m, kao sto je legenda na 400m Dzonson.
E sada za 100m isto postoji takva tj slicna prica... ali... o tom potom... :)