Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Atletika kraljica sporta  (Pročitano 14427 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
mivetic
Vezbac
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: Mart 21, 2010, 10:37:29 pm »

Zato što je 400m, između ostalog, i taktička disciplina i ne trči se cela deonica "pod punim gasom"...

Uostalom, pošto verovatno misliš da lupetam, evo citata (zaključak na kraju oblasti koja se bavi treningom na 400m) izvučenog iz "USA track and field coaching manual"...

"The coach must become more than just a trainer by becoming personally involved in the race strategy of the 400-meter runners. Time the different segments of workout runs as well as competitive races. Let the runners know beforehand what you expect their 200-meter split, or even 300-meter split, to be so that you and they know what kind of pace they are keeping. Oftentimes, the race will dictate what pace the runners will have to carry to be competitive, but this is no excuse for not having them mentally ready to perform at a certain level. If they know they have been through different checkpoints at a certain time in practice, they will not have a fear of doing this in actual competition."

Sad malo jasnije?!

Vidim ja ovde se zakuvalo u svetu atletike a mene nema. :) Evo i ja cu izneti svoj stav o sprintu!
 Prvo i osnovno treba znati da se sprinterske discipline ne mogu poistovetiti. Sto znaci ne mozes biti dobar u svakoj. Onaj ko trci dobro trci 400 moze ici dobro i 200 ali ne i 100m. Ako si dobar 100 metras ne znaci da ces biti dobar i na 200 osim ako nisi Bolt :).
 E a zasto sada tu dolazimo do pitanja taktike, dakle ona postoji ali, na koji nacin, kada je 400m u pitanju, sama trka ima vise faza, recimo prvih 60-80 metara  (prva krivina), je ubrzanje, od 80 do 200m trkac se trudi da postignutu brzinu odrzi, ulaskom u drugu krivinu, skracuje se korak i povecava frekvencija, kako brzina ne bi pala, ili da bi sto manje pala, i na kraju ono gde se odvajaju dobri od najboljih, jeste onih poslednjih 50m (borba za zivot), tu dolazi  do izrazaja i snaga i izdrzljivost, i mentalna snaga itd... Jednostavno je kada se nadjes u bloku u trci za 400m bitno je samo da pronadjes dobar ritam nakon ubrzanja, najbolji 400 metrasi su bili oni koji nisu imali veliku razliku izmedju prvih 200m i drugih 200m, kao sto je legenda na 400m Dzonson.
E sada za 100m isto postoji takva tj slicna prica... ali... o tom potom... :)
Prijavi uredniku   Sačuvana
GoranNS
Gost
« Odgovor #81 poslato: April 02, 2010, 10:36:58 pm »

<a href="http://www.youtube.com/v/J5TN3wixAak&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/J5TN3wixAak&amp;rel=0</a>

sprinter
Lencuga

Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: Avgust 31, 2010, 03:19:26 am »

Mogu da dam svoj komentar onako radi reda. Ako je DHEA mislio na Taktike u sprintu na 100m (i 200m - kod vrhinskih sprintera) onda jedino to mogu da povezem sa nekim pravilima u tehnici trcanja! Da pojasnim, nekad mozete trcati brze na 95,6,7 % snage nego na 100% iz razloga sto vam misici nece biti stegnuti (i u grcu) vec ce se brze kontahovati pri nekom 'opustenijem' trcanju. To je stvar kod iskusnih sprintera i retko da cete videti juniore koji trce 'opusteno' i bez grca (na licu, u nogama, preko celog tela). Za takvo trcanje je jednostavno potrebno da vam to bude automatizovano, zasta je po procenama nekih strucnjaka potrebno oko godinu dana treninga sprinta (godinu dana da svaki dan radite sprint, a recimo da se sprint ne radi u pred pripremnom periodu, i da se u pripremnom radi 2-3 puta nedeljno, u sezoni 1-2 puta nedeljno, + trke), sto izlazi na visegodisnji trening. Pokazacu vam cist primer stegnutog i opustenog sprintera koji se i najcesce dogadja bas u trkama stafeta gde trkac koji prvi prima palicu u zelji da zavrsi takodje prvi napravi grc gde 'odsece' sebi par posto u performansama.

Obratite paznju na poslednju izmenu i skolski primer. Vidite poslednjih 50m kako je Mbanjok iz Francuske (crnja) opusten...

<a href="http://www.youtube.com/v/iJJS4xhfkdA&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/iJJS4xhfkdA&amp;rel=0</a>

Jos bih hteo da objasnim ako nekog zanima da procita ono sto sam gore napisao da nema taktiziranja ni na trkama na 200m. Kao sto nam nauka nalaze, maksimalno vreme za koje potrosimo sav kiseonik iz misica je oko 20sec. Onda iz anaerobnog se prelazi u aerobno. Kako vrhunski sprinteri trce oko 20sec, mozemo da dodjemo do zakljucka da kod njih nema stajanja, vec od kad predju iz faze guranja u fazu maksimalne brzine, faza brzinske izdrljivosti (i opadanja m. brzine) krece vec negde od 30m pre cilja, ali i dalje nema primera taktike.

Tako da, generalno, se ja ne slazem sa DHEA-om.

Pozdrav svima!
markomaree@live.com
Lencuga

Van mreže Van mreže

« Odgovor #83 poslato: Februar 14, 2011, 09:39:42 pm »

u pravu si, u atletici je osnova za sve stale sportove. pogotovo u trcanjima, nema veze da li na duge ili kratke staze. i ako treniram veslanje i to mi je primarno jako volim da trcim i ucesnik sam raznih lokalnih maratona(nis- polumaraton, fruskogorski i sl...).

da li bi mogao da mi kazes neke programe treniranja za trcanje na 1000m?
trebam da postavim novi skolski rekord, da spustim vreme za nekih 6-7 sek, zadnji put sam trcao 3:06. i reci mi, molim te, kakvo je to vreme za nekog mojih godina?

i ,naravno, ovo je jedna od najboljih tema na forumu!!!!
 33
brate jeste da je ova tema zastarela,ja sam novi clan na ovom x sportu i treniram atletiku 5 godina...ja sam bio prvi u nisu na skolskom na 1000m pre dve godine isao sam 2:48min,ako te jos interesuje program za 1000m javi se pa cu ti napisati program...i ove godine planiram da pocnem da trcim polumaraton prvi put u zivotu i to bas na niskom polumaratonu...
kOsAn
Lencuga

Van mreže Van mreže

« Odgovor #84 poslato: Maj 11, 2011, 03:56:19 pm »

Druze drugo je teorija a drugo praxa
Dodji na stadion pa probaj da prvih 250m taktiziras a zadnji 150m max sprint pa mi onda reci nesto
To sto tu pise jeste ok ali nisi ti Woriner ili Dzonson da bi mogao tako nesto da izvedes tj. da opalis zadnjih 150m max sprint...
Gorane slazem se sa tobom, treniram atletiku, tj sad vise rekreativno, 3 god sam redovno trenirao, i moze se reci da nisam bio los, moje discipline su bile 100m, dalj i stafeta. Za 100m koliko ja znam nije potrebna taktika jer je ni nema, vec tehnika trcanja, snaga, izdrljivost, izlazak iz bloka i finis.
Izlazak iz bloka: da startujes uz pucanj, a ne posle pucnja, jer tu vec gubis malo vremena (ustvari ne moras ni uz pucanj, vec treba sto pre da izletis iz njega, za to ti treba dobra koncentracija) . I iz bloka treba prvi korak da ti bude sto kraci, i da se ne dizis odma (tj da se ne ispravis) , vec postepeno pose 7-8 koraka.
Snaga i izdrzljivost: da od starta do finis ides punim sprintom, za to treba dosta treninga da bi postigao, a ne da na 60-70-80m padnes (tj usporis)
Na cilju kada ulazis guras grudi, glavu u cilj zbog foto finisa.
Tehnika trcanja: da dizes noge u 90 stepeni tj kolena, i da ti uz trcanje bude dobar rad ruku.
kOsAn
Lencuga

Van mreže Van mreže

« Odgovor #85 poslato: Maj 11, 2011, 04:49:06 pm »

I ti ako budes na 400m cekao poslednjih 150m da opalis sprint, bas me zanima da li ces bar jednog da stignes...
Marac
Lencuga

Van mreže Van mreže

« Odgovor #86 poslato: Jul 26, 2011, 12:34:37 am »

Pozdrac ljudi Cheesy
Evo da vam se ukljuci i dugogodisnji srednjoprugas ...
DHEA svakako nije mislio da se prvih 250m puzi vec da se uhvati dobar ritam do zadnjih 150m od 150m se menja i gazi se koliko ko moze, a sto se tice taktike na 100m mislim da tu nema neke velike price samo je bitna dobra koncentracija i bez preteranog grcenja istracati tu deonicu, a sad bih voleo da se prebacimo malo na 800m i 1500m :)
Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: