Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Nizak holesterol u krvi  (Pročitano 9315 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
I G O R
Administrator
XSPORT hronicar
*
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 21606


BodyBuilding i Fitnes su stil zivota a ne sport!


WWW
« poslato: Novembar 08, 2007, 02:29:13 am »

Svima je već dobro poznato da su visoke vrednosti holesterola u krvi neprijatelji dobrog zdravlja jer mogu dovesti do ubrzanog nastajanja aterosklerotičkih procesa koji dalje vode nastanku obopljenja srca, mozga i oboljenja drugih organa.
Poželjne vrednosti holesterola u krvi su od 4,5 -5,2 mmol/l.
Niskim vrednostima serumskog holesterola smatraju se sve vrednosti ispod 4mmol/l.

Postavlja se pitanje postoji li problem niskog holesterola?
Danas, kada je ljudski vek postao znatno duži nego pre pola veka susrećemo sa prirodnim procesom starenja svih organa i sistema u organizmu, pa i sa starenjem kardiovaskularnog sistema.
Međutim, ovo starenje krvnih sudova koje je praćeno različitim zdravstvenim tegobama se javlja i kod ljudi koji se ne mogu nazvati starim, pa čak i kod vrlo mladih osoba.
Brojne studije su potvrdile (Framingamska i Helsinška) da je glavni krivac povišen holesterol. S druge strane kod odoba preko 70 godina povišen holesterol je imao protektivnu ulogu u nastanku srčanih bolesti u opdnosu na kontrolnu grupu sa niskim i normalnim vrednostima holesterola ( 3,5-5,2).
Na niske vrednosti holesterola nije se obraćala posebna pažnja, dok se nije zapazilo da energičnim obaranjem hiperholesterolemije, neki pacijenti pokazuju znake depresije i samoubilačke tendencije.
Tada se ovom drugom problemu pristupilo studioznije i rezultati ovih istraživanja su još u toku.
Često se i u štampi mogu pročitati naslovi: "Visok holesterol Vas ubija, a nizak čini da postanete suicidalni".
Pored kardiovaskularnih oboljenja koje su ubica broj jedan u svetu i kod nas, na drugom mestu su maligna oboljenja. Već duže vreme se zna da je veća učestalost malignih oboljenja kod osoba sa niskim vrednostima holesterola u krvi nego kod osoba sa normalnim vrednostima.
Snižene vrednosti holesterola suzapažene kod pacijenata sa oboljenjem jetre, hroničnim oboljenjima creva i želuca, hipertireoidizmu (Bazedovljeva bolest). Takođe osobe sklone samoubitstvu i nesrećnim slučajevima bile su oseobe sa niskim nivoom holesterola u krvi.
Depresivne osobe su obično osobe sa nižim vrednostima holesterola u krvi, koji se tokom lečenja približava normalnim vrednostima.
Ove činjenice se još ispituju i treba ih primiti uz rezervu jer treba ispitati daleko veći uzorak da bi se izbegle greške u interpretaciji.
Na pitanje da li je nizak holesterol opasan za naše zdravlje moglo bi se reći sledeće:
1. Visok holesterol je daleko opasniji.
2. Iako su neka oboljenja (maligna, depresija, Bazedova bolesti i druga) povezana sa niskim vrednostima holesterola, ne postoje dokazi o uzročnoj vezi dok za visok postoje.
3. Ono što se pouzdano zna u vezi vrednosti holesterola i smrtnosti je da je smrtnost najniža kada su vrednosti normalne, a da smrtnost raste sa povećanjem njegovih vrednosti ali isto tako i kada su one niske (ispod 4mmol/l).

To je tkz. "J" curve fenomenona (fenomen "J" krive) Krivulja smrtnosti u funkciji nivoa holesterola u krv


Autor: prim. dr Branka Birovljev
Prijavi uredniku   Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

 
Prebaci se na: